• Sledite nam

Kraja koles

Kraja koles

Kraja koles

V kolikor ste iz Ljubljane ali katerega drugega večjega mesta, potem ste verjetno že občutili jezo in žalost, ko ste ugotovili, da so vam ukradli kolo.

Vsako leto je prijavljeni dobrih 1500 kraj koles. Ta številka pa je še nekoliko večja, če prištejemo še vsa ukradena kolesa, ki niso bila prijavljena policiji. Marsikdo se ne odloči za prijavo kraje, saj je mnenja, da je njegovo kolo izgubljeno za vedno in niti policija ne more spremeniti tega dejstva. Trenutno je najdenih približno 20% ukradenih koles. Da bo vaše kolo imelo kar največ možnosti ponovno najti pot nazaj k vam, pa morate za to poskrbeti tudi vi sami.

Policija opozarja, da naj ima vsak lastnik kolesa zavedene podatke o njem (tip in model kolesa, barvo, številko okvirja, morebitne dodelave, poškodbe in preostale značilnosti, ki omogočajo prepoznavo kolesa) in seveda sliko. Trenutno je kar 40% prijav narejenih s pomanjkljivimi podatki, ki drastično zmanjšajo možnost identifikacije vašega kolesa.

Žal, 100% zagotovila, da do kraje kolesa ne bo prišli, ni. Lahko pa sprejmete potrebne preventivne ukrepe in s tem otežite delo tatovom. Verjetno ste že večkrat slišali vse napotke in navodila, ki vas opozarjajo na pravilno ravnanje, kje na javni površini pustiti kolo, da bo »na varnem« (ali pa tudi v zasebnih oz. skupnih prostorih) vendar naj vas še mi opomnimo na nekatere najpomembnejše:

  • Vedno zaklenjeno kolo: Čeprav boste pustili vaše kolo nezavarovano samo za trenutek, to zadostuje, da ga nepridiprav, ki je to opazil, ukrade.
  • Kvalitetna ključavnica: Žal je možno vlomiti v vsako ključavnico, vendar ne olajšujte dela lopovom na preži. Z dobro ključavnico bo tat dvakrat premislil, preden se bo lotil vlamljanja, saj bo potreboval več časa in njegovo hrupno delo bo pritegnilo več pozornost mimoidočih.
  • Priklenitev kolesa na fiksirano podlago: Velikokrat organizirani tatovi koles odnesejo kolo v čakajoče transportno vozilo kar s ključavnico in se lotijo vlamljanja na varni lokaciji.
  • Razsvetljene in javne površine: Vašega kolesa ne puščajte v temnih in neobljudenih ulicah.
  • Skupni prostori ne pomenijo popolne varnosti: Tudi kleti, garaže in preostali skupni prostori v blokih in večstanovanjskih hišah, ne nudijo popolne varnosti. Čeprav je pretočnost ljudi manjša pa nepridipravi vedo, da se velikokrat prav tam nahajajo kolesa, ki jih je mogoče v nočnih urah nemoteno ukrasti.
  • Zavarovanje kolesa: Morda boste nekoliko lažje spali ponoči, če boste vedeli, da klub kraji ne boste utrpeli večje škode in vam bo zavarovalnica povrnila izgubo. Tako kot za avtomobile in motorje, si lahko uredite tudi zavarovanje za primer kraje kolesa.

Kljub muhastemu vremenu, je kolesarska sezona že v polnem zagonu, zato vam želimo prijetno in varno vožnjo. Da bo kolesarska sezona čim bolj brezskrbna, vas vabimo k registraciji vašega kolesa v Centralni Kolesarski Register.

Ekipa CKR