• Sledite nam

Kraja koles v Ljubljani

Kraja koles v Ljubljani

Naj se še tako trudimo, kraje koles verjetno ne bomo nikoli izkoreninili. Od leta 2008 število kraj narašča, a rekordno leto je bilo 2004, ko so jih ukradli kar 3.249 (vir:zurnal24). Kolesa so torej še vedno lahek plen, tarča »ekspresnih« in priložnostnih tatov. Lahko se zgodi, da si nekdo zgolj zaželi »zastonjskega« prevoza. In povsem možno je, da bo za prevozno sredstvo uporabil ravno vaše kolo!

Zaskrbljujoče je dejstvo, da se ob prijavi kraje oškodovanec le malokrat spomni kakršnihkoli detajlov o svojem kolesu, razen znamke in barve. Kot pravijo na PU Ljubljana: » Oškodovanci običajno vedo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, kar med drugim otežuje delo policiji pri raziskovanju teh kaznivih dejanj. « (vir: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/276/6526-preventivne-zloenke?lang= )

Kako se lahko zaščitite? Seveda v prvi vrsti tako, da kolesa ne puščate na sumljivih krajih, predvsem pa, da ga vedno zaklenete s primerno ključavnico. A tudi to dan danes tatov ne odvrne več. Kako torej onemogočiti ali čim bolj otežiti krajo svojega (ljubega, dragocenega, neprecenljivega) kolesa? Z vpisom le-tega v Centralni Kolesarski Register. Na ta način se vključite v organiziran, sistemski in operacijsko podprt ažurni sistem, ki beleži vsa kolesa, ki jih lastniki vpišejo. Kolo lahko opišete do najmanjše podrobnosti natančno. V primeru kraje, se bo glas / novica o vašem kolesu mnogo hitreje razširila in s tem boste povečali možnost najdbe le-tega. Vaše kolo bo prepoznavno še po čem drugem, kot le po znamki in barvi.

Okradeno kolo

Še vedno razmišljate, zakaj? Preverite, koliko koles letno izgine v Ljubljani in drugih slovenskih mestih. Koliko jih izsledijo na PU in koliko jih ostane za vedno izgubljenih? To so dejstva, trdni dokazi o tem, kako lahka tarča za tatove je (vaše, moje, sosedovo,…) kolo.
Podatki iz leta 2013 pravijo: Več kot polovico koles ukradejo v Ljubljani. Lani so jih na območju PU Ljubljana ukradli 1.473, od tega največ za Bežigradom in v Zgornji Šiški (vir: http://www.zurnal24.si/kolo-dobil-nazaj-v-14-dneh-clanek-194042).

Še več o kraji koles in relevantnih statističnih podatkih si lahko preberete tu:
http://www.zurnal24.si/kolo-dobil-nazaj-v-14-dneh-clanek-194042
http://www.zurnal24.si/sezona-kolesarjenja-a-tudi-kraj-clanek-247040
http://www.zurnal24.si/tatvine-koles-normalna-aktivnost-clanek-200072

Vsako kolo je dragoceno. Ena držijo finančno vrednost, druga sentimentalno. V nobenem primeru si niti prvo niti drugo ne zasluži odtujitve od lastnika. In zato verjamemo v našo idejo, ki lahko pomaga, a le, če bomo sodelovali vsi. Mi smo pripravljeni. Pa vi? www.ckr.si